De veiligheid van Chinese IP-camera’s

In de afgelopen weken komt camera beveiliging steeds vaker in het nieuws: Chinese camera’s zouden controversieel zijn en een bedreiging voor de privacy. Echter is dit een onderwerp dat al jaren speelt en niet een issue is dat voor ons als specialisten opkomt. De publieke opinie speelt hierin een grote rol en leidt tot reactie van verschillende gemeenten, waardoor ‘reactie op reactie’ kan leiden tot onduidelijkheid.

Wij zetten alles op een rij en reflecteren daar eens op.

Achterdeurtje in een camera

Chinese bedrijven zijn verplicht om gegevens te delen met de regering. Bedrijven als HIKVision en Dahua zijn van Chinese makelij en liggen dus onder een vergrootglas als het gaat om de privacy. Echter zijn er meer grote bedrijven die daar onder leiden, denk aan Alibaba, Huawei en Xiaomi. In het artikel van de NOS wordt gesuggereerd dat “als er nu geen achterdeurtje in de software zit, dat niet wil zeggen dat hij er niet in gestopt kan worden”.

Uiteraard snappen we deze zorg, en is de uitgangspositie dat apparaten, aangesloten op internet altijd een bedreiging kunnen zijn. Maar er vanuit gaande dat bedrijven als Apple en Samsung deze mogelijkheid ook hebben, gaan wij ervan uit dat dit geen realistische uitgangspositie is. HIKVision en Dahua zetten met spionage en het schenden van de mensenrechten een reputatie op het spel die in de afgelopen jaren is opgebouwd.

Weten wat camera beveiliging kost?

Aansluiten op internet

IP-beveiliging biedt de mogelijkheid om camera beveiliging te creëren via internet. In sommige gevallen worden de camera’s rechtstreeks aangesloten in het netwerk, vergelijkbaar met hoe je een computer of laptop aansluit op internet.Maar dit kan ook anders. Door de camera’s rechtstreeks aan te sluiten op een recorder, worden niet de camera’s maar de recorder aangesloten op internet. Deze internet aansluiting is uitsluitend om de beelden op afstand te kunnen bekijken en eventueel onderhoud uit te voeren.

Dat wil dus ook zeggen dat de camera’s niet meer benaderbaar zijn als je de recorder in deze NIET aansluit op het internet. Er is dus een goede mogelijkheid om wel gebruik te maken van de voordelen van IP-beveiliging, zonder de camera’s op internet aan te sluiten. Zo vormen ze dus geen bedreiging naar buiten toe.

Andere merken

De discussie bestaat op dit moment over de IP-camera’s van Chinese makelij. Maar er zijn natuurlijk veel meer soorten camera’s. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Mobotix of Bosch camera’s. Op deze manier kan Uwcamerabeveiliger.nl op allerlei verschillende manieren een oplossing aandragen. De vraag blijft echter: hoe interessant ben je zelf? Is het realistisch dat je interessant genoeg bent voor de Chinese overheid om in de gaten te houden?

 

Conclusie is dus: laat je goed informeren door een onafhankelijke specialist. Weeg meerdere invalshoeken tegen elkaar af en maak vervolgens een keuze die in jouw situatie past. Dat kan prima een keuze zijn voor HIKVision of Dahua, maar dus ook voor Mobotix en Bosch.

Onze oplossingen
Agrarisch

IP-beveiliging binnen de agrarische sector zorgt voor zorgelozer ondernemen. Wij hebben veel boeren in de regio Ommen mogen voorzien van IP-camera’s. Zij kunnen op afstand, via de smartphone, zien wat er in de afkalfstal gebeurd.

Thuis

IP-camera’s moeten natuurlijk doen waar ze voor gemaakt zijn: beveiligen! In tegenstelling tot de analoge systemen is het beveiligingen met IP-camera’s vele malen beter: jij hebt altijd en overal via je smartphone inzicht in je beelden.

Retail

Bewaken is het hoofddoel van IP-camera’s. Maar wist je ook dat je met een IP-camera kunt meten hoeveel klanten er in jouw winkel of jouw bedrijf komen? En dat deze camera’s zelfs het gedrag dat klanten vertonen kunnen meten?

Ben jij eigenaar of manager van een camping? Of ben jij nauw betrokken bij de recreatiesector? Camera's kunnen een toegevoegde waarde leveren op het gebied van beveiliging, maar ook het verzamelen van data middels Artificial Intelligence

Sportclub

Veilig sporten: dat wil iedere club voor haar leden. Maar hoe waarborg je een veilige omgeving? Een camera in de kantine of in andere accomodaties verhoogt de veiligheid van zowel je eigen leden, als de bezoekende leden.

Toegang

Van simpele deurbellen tot intercomsystemen. Wij installeren jouw toegangscontrole aan de (voor)deur van A tot Z! Automatisch je deur openen op afstand? Geen probleem! Onze slimme sloten bieden daar een oplossing voor.

Wij installeren met kennis en vakmanschap

Wij maken graag gebruik van alle opties die een IP-camera te bieden heeft. Waar de traditionele installateur stopt, begint ons specialisme. Camera’s waar je dus écht wat aan hebt (in het donker).